šafraninės bandelės lussekatter
Kasmet, kai labiausiai stinga saulės ir šviesos, gruodžio 13 dieną Švedijoje švenčiama Šv. Liucijos diena – žiebiamos žvakės, skamba dainos ir kepamos lussekatter – šafraninės bandelės, pagardintos razinomis arba džiovintomis spanguolėmis. Laikoma, kad geltona bandelių spalva tamsiausiu metų laiku turinti atbaidyti blogį ir teikti viltį – nuo gruodžio 13-osios saulė iki pat Kūčių leidžiasi vis tuo pat metu, tik ryte kasdien pateka minute vėliau.
Nesiūlau perimti svetimos tautos tradicijų, bet toji šviesos šventė man išties graži. Dabar, iki pat Kalėdų, ir dar vėliau, visą ilgą sausį ir vasarį iki pat pavasario, šviesos nebus per daug, todėl kiekviena galimybė sušildyti širdis aukso vertės. Kasdien namuose ir mieste žibančios švieselės apgaubia lyg šilta antklodė ir kažkur giliai ima murkti patenkintas vidinis katinas.
Man labai patinka šafrano kepiniams suteikiamas skonis ir spalva – be to, jie taip nuostabiai kvepia! Šafraną, prieš dedant į tešlą, patariu pamirkyti bent kelias valandas, aš paprastai palieku pernakt. Vėlgi dėl skonio ypatybių jį mėgstu užpilti kuriuo nors tauriuoju gėrimu, dažniausiai brendžiu, bet puikiai tiks ir vanduo. Dar daugiau malonumo pojūčiams pridėjau į tešlą įmaišiusi malto kardamono – man regis, abu prieskoniai tik papildo vienas kitą ir puikiai dera. Vietoje razinų ir spanguolių galite naudoti bet kokius džiovintus vaisius, tiek abrikosus, datules, tiek ir vyšnias ar slyvas, tik didesnius gabalėlius pasmulkinkite.
Beje, juos, prieš įspausdami į tešlą, galite pamirkyti karštame vyne – bus aromatingesni, sodresnio skonio ir minkštesni. O švedai turi tradiciją lussekatter patiekti su pienu, kava arba karštu vynu – bandėm visaip ir visaip buvo labai gerai :)
R E C E P T A S
Šafraninės Liucijos bandelės lussekatter
12 bandelių / per 3 val.
žiupsnis šafrano gijų
šlakelis konjako / brendžio / degtinės / vandens / šilto pieno
saujelė razinų + šlakelis karšto vyno
320 ml šilto pieno
7 g sausų mielių
50 g cukraus
500 g miltų (iš jų 150 g – viso grūdo, bet galima rinktis ir visus įprastus kvietinius)
1 šaukštelis malto kardamono
1/2 šaukštelio druskos
50 g tirpinto sviesto
1 kiaušinis + dar 1 bandelėms aptepti
1. Šafraną užpilk pasirinktu gėrimu, kad apsemtų, ir palaužyk baksnodamas šaukšteliu. Palik bent kelioms valandoms arba pernakt (bus sodresnė kepinių spalva).
2. Razinas užpilk karštu vynu ir išbrinkink, galima ir per naktį.
3. Į šiltą pieną suberk mieles, išmaišyk ir palik 5 min., kol paviršius suputos.
4. Miltus su cukrumi ir kardamonu suberk į dubenį.
5. Supilk pieną su mielėmis, tirpintą sviestą, paplaktą kiaušinį ir išmaišyk.
6. Tešlą išversk ant darbastalio ir minkyk 5 min. Ji bus lipnoka, todėl pamažu minkydamas įberk dar po truputį miltų.
7. Tešlą dėk į dubenį, uždenk ir kildyk apie 2 val.
8. Pakilusią tešlą lengvai pamirkyk ir padalyk į 12 dalių (patogiausia atsverti, bet kas sakė, kad visos bandelės turi būti griežtai vieno dydžio kaip ceche?).
9. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio delnais iškočiok po kuo ilgesnę juostelę ir suformuok S raidę.
10. Bandeles dėk į skardą, užtiestą kepimo popieriumi, uždenk drėgnu rankšluosčiu ir kildink dar 20 min.
11. Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.
12. Į bandeles įspausk po nuspaustą raziną, patepk kiaušinio plakiniu ir kepk 20 min.
13. Kad blizgėtų, gali patepti su sirupu (šlakelyje pieno nuolat maišydamas ištirpink šaukštelį cukraus).